A könyvvizsgálati kötelezettség

Ez egy nagyon gyakori kérdés. Sokan azt gondolják, hogy ismerik rá a helyes választ. Fontos ezzel a kérdéssel foglalkozni, mert az ördög itt is a részlet szabályokban bújik meg.

A kérdés megválaszolásának az első része sokak számára meglepő lesz:

A számviteli törvény minden vállalkozó számára, aki a törvény hatálya alá tartozik, vagyis a vállalkozások döntő része, kötelezően előírja a könyvvizsgálatot.

DE a vállalkozások egy részének felmentést ad.

Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha a vállalkozás nettó árbevétele a megelőző két üzleti év átlagában nem haladja meg a 300 millió forintot vagy a megelőző két évben az átlagosan foglalkoztatottak létszáma nem haladta meg az 50 főt.

Itt a hangsúly a VAGY kötőszón van:

  • ha két év átlagában a nettó árbevétel meghaladja a 300 millió forintot

VAGY

  • az átlagosan foglalkoztatottak létszáma meg haladta meg az 50 főt

KÖTELEZŐ A KÖNYVVIZSGÁLAT.

A felmentés nem vonatkozik

  • sem a takarékszövetkezetekre,
  • sem a konszolidálásba bevont vállalkozásokra,
  • sem a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepére,
  • sem a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodókra,

… tehát számukra is kötelező a könyvvizsgálat minden esetben.

Ha a vállalkozást két éven belül alapították?

Ebben az esetben a törtév adatait kell évesíteni.

  • Vagyis előfordulhat, hogy egy 2019-ben alapított vállalkozás kötelezett könyvvizsgálatra, ha az évesített árbevétele meghaladja a 300 millió forintot, vagy az átlagosan foglalkoztatottak létszáma az 50 főt.
  • De lehetséges, hogy a 2018-as év volt a törtév és a mutatók a 2018-2019 átlagában haladják meg a bevételi határt és ezért kötelező a könyvvizsgálat.

A könyvvizsgáló kiválasztásról és megtalálásáról

Olvassa el erről szóló cikkünket.

Az ön vállalkozása kötelezett-e könyvvizsgálatra?

A kérdését minden díj és kötelezettség mentesen megválaszolják szakértő kollégáink. Segítséget nyújtunk az kötelezettség kérdésének eldöntésében, a könyvvizsgáló kiválasztásában, tájékoztatjuk a könyvvizsgálat menetéről és annak költségeiről.

Kérje ingyenes konzultációnkat.

Mivel fontos számunkra ügyfeleink és leendő ügyfeleink tájékoztatása, ezért lehetőséget kínálunk minden cégtulajdonos, vezető, pénzügyi vezető és könyvelő számára, hogy részt vegyen egy ingyenes online videó fórumon, ahol szabadon kérdezhet és ahol választ kaphat számviteli adózási és pénzügyi kérdéseire, illetve megoszthatja a tapasztalatait véleményét. Az Online Fórum minden héten szerdán kerül megrendezésre.

Kattintson és regisztráljon itt!

Ha kérdése, amelyre választ keres személyes jellegű és nem szeretné megosztani a többi vállalkozóval, kérje ingyenes konzultációnkat.

KKV szektor #1 könyvvizsgáló szakembere

HOZD KI CÉGEDBŐL A MAXIMUMOT!

83%-a a cégvezetőknek csak akkor ismeri fel a bajt, amikor már túl késő. Mi összeállítottunk egy olyan komplex útmutatót, amivel a könyvvizsgálat leggyakoribb problémáit elkerülheted, sőt! Tűpontosan tervezhetsz ezentúl az extra bevétellel.

Töltsd le most a DÍJMENTES E-BOOK tudásanyagunkat!

LETÖLTÖM >