A beszámoló elkészítésének és közzétételének végső dátuma minden évben május 31., amely egybeesik a Társasági adó a KIVA és az Iparűzési adóbevallás napjával.

A rendkívüli vírushelyzetre való tekintettel azonban lehetőség van a halasztásra: az adminisztráció könnyítésé érdekében szeptember 30-ig.

Milyen hatással lehet az egyes vállalkozásokra? Mikor érdemes élni ezzel a lehetőséggel? Elképzelhető, hogy hátrányt jelenthet a vállalkozások számára?

Tisztánlátás: Milyen gondolatok élnek a közgondolkodásban, a különböző cégtulajdonosok elméiben a beszámolókkal kapcsolatban?

  • Mivel a beszámoló leadásának határideje egybeesik a már említett bevallások határidejével, ezért sokan úgy tekintenek a beszámolóra, mint a „bevallás csomag” egy részére. DE, a beszámoló nem adóbevallás, semmilyen adót nem állapít meg: ezért nem bevallási, hanem úgynevezett „közzétételi” kötelezettséget jelent csupán a vállalkozás számára.
  • A beszámolóval kapcsolatban sokszor találkozunk azzal a gondolattal, hogy Beszámolóból ismerheti meg a vállalkozás tulajdonosa az előző évre vonatkozóan, hogy a vállalkozás milyen gazdasági teljesítményt (bevétel, nyereség, osztalék és a többi) ért el az előző évben. Talán egy Nyilvánosan működő részvénytársaság (Nyrt) kis részvényesére ez igaz lehet. De egy kis- vagy közepes vállalkozás tulajdonosának, aki általában részt vesz a vállalkozás vezetésében, annak tisztában kell lenni ezekkel a számokkal már évközben, hogy eredményesen tudjon gazdálkodni.

 Miért NEM érdemes beszámolót szeptember 30-ra halasztani?

A fentiekből kitűnik, hogy a beszámoló nem a tulajdonosoknak és nem az adóhivatalnak szól, hanem a gazdaság többi szereplőjének. A célja az, hogy informálja a vállalkozással partneri kapcsolatba kerülő más vállalkozásokat és ezzel bizalmat építsen a vállalkozással szemben.

Mit mutat ebben a helyzetben a beszámoló IDŐBEN TÖRTÉNŐ leadása? (vagy annak elhalasztása)

  • Jelzi a többi piaci résztvevő számára, hogy a tulajdonosok folytatni kívánják tevékenységüket tartalékokkal (kimutathatóan) és tervekkel rendelkeznek a válság hatásainak csökkentésére.
  • Fontos szerepe lehet a hitelfelvételnél: ez különösen felértékelődik, ha a válság hatásainak kezelésére szolgáló hitelre vagy kölcsönre kíván szerződni a cég. Jelzi, hogy vállalkozás rendelkezik megfelelő mutatókkal és garanciákkal. A beszámoló meglétét a pénzintézetek a hitelbírálat és kiutalás feltételeként továbbra is megkövetelik.
  • A beszállítók is felhasználják a beszámolót a vállalkozások minősítésére, mikor arról döntenek, hogy milyen feltételeket és fizetési határidőket szabjanak meg az adott vállalkozás részére. A beszámoló meg nem léte jelentheti a vállalkozás számára, hogy rövid fizetési határidőket kap, vagy csak készpénzért szolgálják ki.
  • A multicégekre jellemző, hogy a beszállítókat minősítik, amelynek részét képezik a beszámoló számadatai, amikor döntenek arról, hogy kitől vásároljanak terméket vagy szolgáltatást.
  • A pályázatoknál továbbra is elbírálási szempont a beszámoló megléte, illetve annak adatai.

Ezért javasoljuk, hogy minden beszámolásra kötelezett vállalkozás határidőre vagy azt még megelőzően készítse el és tegye közzé a beszámolóját.

A halasztás lehetőségével csak abban az esetben éljen, ha valóban nem tud eleget tenni beszámolási kötelezettségének, mert a beszámoló készítésében közreműködő valamelyik kulcsszereplő (ügyvezető, könyvelő, könyvvizsgáló) megbetegszik, de ebben az esetben is a lehető leghamarabb pótolja.

A könyvvizsgáló szerepe ebben a helyzetben

A könyvvizsgálók minden évben, de ebben a helyzetben különösen gondot fordítanak arra, hogy vizsgálják a vállalkozás tovább folytatásának képességét, illetve megvizsgálják, hogy milyen hatással lehet a válság a vállalkozás pénzügyi gazdasági helyzetére. Ennek megállapítására a könyvvizsgálók megfelelő eszköztárral rendelkeznek. Ha van olyan tény vagy körülmény, ami ezeket jelentősen befolyásolná, akkor erről a jelentésükben említést tesznek. Ezen tényezők hatására felértékelődik, ha az elkészült Beszámolót könyvvizsgáló ellenőrzi, mert ez is pozitív jelzést ad a gazdaság szereplőinek. Így megfontolandó azok számára is, akik nem kötelezettek könyvvizsgálatra, hogy a beszámolót könyvvizsgálóval felülvizsgáltassák.

Cégünk elkötelezett amellett, hogy ügyfeleinket kiszolgáljuk.  Mivel munkát a legmodernebb digitális eszközökkel végezzük ügyfeleink könyvvizsgálata nem szenved késedelmet.

Mivel fontos számunkra ügyfeleink és leendő ügyfeleink tájékoztatása, ezért lehetőséget kínálunk minden cégtulajdonos, vezető, pénzügyi vezető, könyvelő számára, hogy részt vegyen egy ingyenes online videó fórumon, ahol szabadon kérdezhet és ahol választ kaphat számviteli adózási és pénzügyi kérdéseire, illetve megoszthatja a tapasztalatait véleményét. A fórumra, amely 2020.04.22-én, Szerdán kerül megrendezésre.

A fórumra itt regisztrálhat.

Ha kérdése, amelyre választ keres személyes jellegű és nem szeretné megosztani a többi vállalkozóval, kérje ingyenes konzultációnkat.

KKV szektor #1 könyvvizsgáló szakembere

HOZD KI CÉGEDBŐL A MAXIMUMOT!

83%-a a cégvezetőknek csak akkor ismeri fel a bajt, amikor már túl késő. Mi összeállítottunk egy olyan komplex útmutatót, amivel a könyvvizsgálat leggyakoribb problémáit elkerülheted, sőt! Tűpontosan tervezhetsz ezentúl az extra bevétellel.

Töltsd le most a DÍJMENTES E-BOOK tudásanyagunkat!

LETÖLTÖM >